Restauracja Pocztowa 13 - najlepsza restauracja w Gorzowie

Menu

  • ZUPY

    Zupy

    Flaczki z kalmara

    38 zł

    Pierścienie z kalmarów, bulion warzywny, czosnek, kolendra, boczniaki, włoszczyzna.

    Gazpacho

    29 zł

    Świeże pomidory z gospodarstwa Państwa Mularskich, salsa z papryki, ogórka i czerwonej cebuli z kolendrą, oliwa szczypiorkowa.

    Rosół

    25 zł

    Kładzione kluski, marchewka i natka pietruszki.

  • NA POCZĄTEK

    Na początek

    Placuszki ziemniaczane

    39 zł

    Smażone placuszki ziemniaczane podane z kremowym sosem kurkowym.

    Świeże szparagi

    35 zł

    Blanszowane szparagi z masłem i odrobiną wina, sos holenderski i jajko poche.

    Kluski śląskie z gzikiem

    35 zł

    Wykonane domowym sposobem kluseczki z lokalnym twarogiem ze Strzałkowa, czerwoną cebulką, koprem oraz szczypiorem

    Tatar z polędwicy wołowej

    59 zł

    Tatar z polędwicy wołowej, żółtko sous vide, ogórek kiszony, piklowana cebulka, grzybki shimeji, chleb rzemieślniczy z majonezem szczypiorkowym własnego wyrobu.

    Mule

    55 zł

    Małże chilijskie w emulsji z wina, masła i świeżych pomidorów z gospodarstwa Państwa Mularskich, w towarzystwie domowych podpłomyków z masłem czosnkowym.

    Carpaccio

    69 zł

    Płaty polędwicy wołowej na sałacie masłowej z parmezanem, polane oliwą czosnkową, podane z domowym podpłomykiem.

    Krewetki tygrysie

    69 zł

    Smażone krewetki black tiger z czosnkiem, w sosie na bazie białego wina i masła z pomidorkami koktajlowymi.

  • SAŁATKI

    Sałatki

    Cezar z kurczakiem

    49 zł

    Smażony kurczak, sałata rzymska, grzanki, pomidorki koktajlowe, chrupiący chips z boczku i tradycyjny sos na bazie żółtek, parmezanu i odrobiny anchovies.

    Sałatka z kozim serem

    55 zł

    Panierowany kozi ser, gruszka w zalewie octowej, burak w kremie balsamicznym, orzechy włoskie, kompozycja sałat z domowym vinegrette w towarzystwie pieczonych na miejscu podpłomyków.

    Sałatka z wątróbką

    55 zł

    Smażona wątróbka drobiowa z sosem demi-glace. Malinowy vinegrette, jabłko kompresowane, selekcja sałat, chlebek brioche.

  • DANIA GŁÓWNE

    Dania główne

    Kotlet schabowy

    56 zł

    Tradycyjny kotlet schabowy z masarni w Trzebiczu, panierowany w panko, smażony na smalcu z dodatkiem maślanego puree ziemniaczanego i mizeria z ogórków z kwaśną śmietaną, koprem i szczypiorem.

    Burger wołowy

    59 zł

    200g soczystego antrykotu z jałówki, w bułce maślanej własnego wypieku. Z serem, bekonem, konfiturą z cebuli i sosem ranczerskim w zestawie z frytkami belgijskimi.

    Polędwiczka wieprzowa

    62 zł

    Polędwiczka sous vide z masarni w Trzebiczu w kremowym sosie kurkowym, puree ziemniaczane, pieczona marchew i szparagi.

    Roladka z kurczaka

    59 zł

    Roladka z kurczaka nadziewana kremowym serkiem mascarpone i szparagami, podana z puree ziemniaczanym oraz warzywami sezonowymi.

    Polędwica z dorsza

    75 zł

    Polędwica z dorsza saute, podana z blanszowanymi warzywami na winie i maśle z sosem śmietanowo – cytrynowym oraz młodymi zimniakami.

    Golonka confit

    65 zł

    Kalibrowana golonka confit, podana z puree ziemniaczanym z gorczycą i warzywami okopowymi.

    Żebro wieprzowe

    79 zł

    Żebro wieprzowe w autorskim sosie szefa kuchni, podane na desce z kolbą kukurydzy, bobem oraz smażonymi ziemniakami.

    Stek z polędwicy wołowej

    139 zł

    Środkowa część polędwicy wołowej podana z pave z ziemniaka, smażonymi warzywami, masłem Chefa i sosem pieprzowym.

  • MAKARONY

    Makarony

    Ravioli

    45 zł

    Pierożki nadziewane serem ricotta i szpinakiem, podane w emulsji z białego wina i masła z parmezanem.

    Makaron Udon

    55 zł

    Orientalny makaron Udon w sosie teriyaki z warzywami i polędwiczką wieprzową. Opcjonalnie w wersji vege z tofu

    Makaron z krewetkami aglio olio

    69 zł

    Smażone krewetki black tiger z makaronem tagliatelle własnego wyrobu, z czosnkiem, chilli, pietruszką i oliwą.

  • DODATKI

    Dodatki

    Mizeria

    11 zł

    Kompozycja sałat z domowym vinegrette

    11 zł

    Frytki belgijskie

    15 zł

    Smażone ziemniaki

    11 zł

    Warzywa z patelni

    15 zł

  • DESERY

    Desery

    Sernik z białą czekoladą

    35 zł

    Pieczony w kąpieli wodnej, na kruchym spodzie podany z salsą z truskawek i czekoladowym tuile

    Crumble z rabarbarem

    29 zł

    Pieczony rabarbar pod kruszonka podany z lodami waniliowymi.

    Lody waniliowe

    29 zł

    Lody waniliowe, mus brzoskwiniowy z kawałkami brzoskwiń oraz kruszonką.

  • DESERY Z LADY CUKIERNICZEJ

    Desery z lady cukierniczej

    Brownie z solonym karmelem

    28 zł

    Creme Brulee

    29 zł