Restauracja Pocztowa 13 - najlepsza restauracja w Gorzowie

Menu

  • ZUPY

    Zupy

    Chrzanowa

    32 zł

    Z puree z ziemniaka z białą kiełbasą, jajkiem sous-vide z okrasą z cebuli i boczku wędzonego.

    Dyniowa

    25 zł

    Rozgrzewający krem z dyni na mleko kokoswym z odrobiną chilli podany z prażonymi ziarnami słonecznika i dyni i oliwą szczypiorkową.

    Rosół

    25 zł

    Kładzione kluski, marchewka i natka pietruszki.

  • NA POCZĄTEK

    Na początek

    Marynowane Tofu

    29 zł

    Smażone tofu, marynowane w oleju sezamowym i w sosie sojowym i warzywa julienne w bulionie.

    Paryżanka

    35 zł

    Smażona wątróbka drobiowa, z malinowym vinegrette, kompozycją sałat i autorskim chlebem brioche.

    Uszy prosiaka

    39 zł

    Pierożki nadziewane żeberkiem wieprzowym, marchwią i cebulą. W esencjonalnym bulionie mięsno-ziołowym.

    Tatar z polędwicy wołowej

    52 zł

    Tatar z polędwicy wołowej, żółtko sous vide, ogórek kiszony, piklowana cebulka, grzybki shimeji, chleb rzemieślniczy z majonezem szczypiorkowym własnego wyrobu.

    Carpaccio

    55 zł

    Cienkie płaty polędwicy wołowej na sałacie masłowej z parmezanem, polane oliwą czosnkową, podane z pieczonym na miejscu podpłomykiem.

    Krewetki tygrysie

    69 zł

    Smażone krewetki black tiger z czosnkiem, w sosie na bazie białego wina i masła z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

  • SAŁATKI

    Sałatki

    Cezar z kurczakiem

    45 zł

    Smażony kurczak cajun, sałata rzymska, grzanki, pomidorki koktajlowe, chrupiący chips z boczku i tradycyjny sos na bazie zółtek, parmezanu i odrobiny anchovies.

    Z krewetkami

    69 zł

    Krewetki black tiger, selekcja sałat, warzywa sezonowe, prażone ziarna dyni i słonecznika z domowym vinegrette miodowo-musztardowym w towarzystwie pieczonych na miejscu podpłomyków.

    Z kozim serem

    49 zł

    Panierowany kozi ser, gruszka w zalewie octowej, burak w kremie balsamicznym, orzechy włoskie, kompozycja sałat z domowym vinegrette w towarzystwie pieczonych na miejscu podpłomyków.

  • DANIA GŁÓWNE

    Dania główne

    Kotlet schabowy

    49 zł

    Tradycyjny kotlet schabowy z masarni w Trzebiczu, panierowany w panko, smażony na smalcu z dodatkiem maślanego puree ziemniaczanego i mizeria z ogórków z kwaśną śmietaną, koprem i szczypiorem.

    Smash burger

    49 zł

    Podwójny kotlet wołowy, nazwany od metody rozgniatania mięsa na rozgrzanym grillu w bułce brioche własnego wypieku. Z serem, bekonem i sosem ranczerskim, z dodatkiem onion rings w piwnej panierce.
    W zestawie z dodaktowymi Frytkami 10 zł

    Polędwiczka wieprzowa

    55 zł

    Polędwiczka z masarni w Trzebiczu sous vide, crust z pistacji i pietruszki, sos borowikowo-śliwkowy, puree ziemniaczane, pieczona dynia, kalafior romanesco i olej koperkowy.

    Kurczak kukurydziany

    55 zł

    Grillowana pierś z kurczaka kukurydzianego supreme, podana na kremowym risotto z warzywami i sosem z czerwonej papryki.

    Łosoś MOWI

    69 zł

    Grillowany filet z ekologicznego łososia Mowi, podany z czarną soczewicą, warzywami i autorskim sosem pomidorowym.

    Gicz jagnięca

    99 zł

    Nowozelandzka jagnięcina confit, marynowana w ziołach. Podana z pieczonymi warzywami okopowymi w miodzie, rozmarynie i tymianku z sosem demi-glace.

    Stek z polędwicy wołowej

    135 zł

    Środkowa część polędwicy wołowej, grillowane ziemniaki z masłem koperkowym, warzywa z patelni i grzyby portobello, sos pieprzowy i masło Chefa.

  • MAKARONY

    Makarony

    Cappelletti

    39 zł

    Pierożki nadziewane serem ricotta i suszonymi pomidorami, podane w emulsji z białego wina i masła.

    Makaron Udon

    45 zł

    Orientalny makaron Udon w sosie teriyaki z warzywami i polędwiczką wieprzową. Opcjonalnie w wersji vege z tofu

    Makaron z krewetkami aglio olio

    69 zł

    Smażone krewetki black tiger z makaronem tagliatelle własnego wyrobu, z czosnkiem, chilli, pietruszką i oliwą.

  • DODATKI

    Dodatki

    Mizeria

    9 zł

    Kompozycja sałat z domowym vinegrette

    9 zł

    Frytki belgijskie

    15 zł

    Smażone ziemniaki

    9 zł

    Warzywa z patelni

    12 zł

  • DESERY

    Desery

    Beza eton mess

    25 zł

    Krucha beza na bitej śmietanie z sosem z owoców leśnych ze skórką grejpfruta.

    Ekler

    29 zł

    Z kremem patissiere, czekoladową kruszonką i sorbetem malinowym.

    Lody waniliowe

    29 zł

    Podane z bitą śmietaną oraz kruszonką z orzechami laskowymi i sosem malinowym.

  • DESERY Z LADY CUKIERNICZEJ

    Desery z lady cukierniczej

    Brownie z solonym karmelem

    26 zł

    Mascarpone z owocami

    26 zł